[ English below!! :) ]
Tokyo,
2017-04-03 (date à la japonaise)
Mercredi dernier, après trois semaines en
France, c’était le moment de dire au revoir à ma famille pour se rendre chez
les parents de Jef. Nous avons voyagé jusqu’au Pays-Bas en covoiturage avec un
homme (Suisse-Franco-Américain) marié à un Brésilien travaillant aux Pays-Bas et
une Néerlandaise en couple avec un Français (qui se sont rencontrés lors d’un
wwoofing !) ayant crée une micro-brasserie dans le coin (à Chaillon, pour
ceux que ça intéresse: la brouette coopérative). La vie des gens me fascine décidément
toujours autant ! Le trajet est passé en une fraction de seconde tant nos
discussions sur le voyage, l’agriculture, les entreprises pharmaceutiques et le
fromage étaient passionnantes.
Puis, suite à deux jours remplis de
promenades avec le chien, de visites aux grands-mères et d’appels interminables
pour contacter la compagnie aérienne pour régler quels détails, il était déjà
temps de prendre l’avion pour Tokyo ! Tout d’abord
Düsseldorf-Pékin (10h), puis Pékin-Tokyo (3h). Juste le temps de regarder
2 films et demi, de lire, manger et essayer de dormir un peu et nous voilà déjà
arrivé!
Alors voici une liste de mes premières
impressions de Tokyo :
- - l’immensité
de la ville et de ses réseaux de transport
- - la
propreté
- - la
politesse et le savoir-vivre, teinté d’un peu d’assistanat
- - les
restaurants (et les faux plats des vitrines)
L’immensité de la ville (et le monde).
Je suis plutôt une marcheuse. De manière
générale, je n’aime pas prendre le tram pour juste deux arrêts et d’autant plus
dans une nouvelle ville. Je préfère marcher pour profiter de l’atmosphère de la
ville et en voir un peu plus. Mais alors ici, aller d’un arrêt de métro à
l’autre nous a pris à peu près 15 minutes donc je crois que nous allons éviter
si on ne veut pas finir à quatre pattes à la fin de la semaine. Heureusement
pour nous, il y a de nombreuses lignes de métro, genre vraiment beaucoup. La
question qu’on se pose à chaque station «Alors on sort à quelle sortie? la 1?
la 2, 3, 4, 5,6 ou 7 ? Peut être la 8 ? » Bref il y a beaucoup
de sorties aussi!
L’expression noire de monde
prend tout son sens !
Carte métro
Bon on vaut pas mieux que les autres, nous aussi on y va de notre petit selfie!
La propreté.
Les Japonais sont réputés pour être très
propre. Dès la maternelle, les enfants sont habitués à nettoyer leur école et
même leur table pour ceux qui mangent à la cantine. Cela se ressent dans la
ville car tout est propre en effet. Malheureusement pour nous, comme tout le
monde est habitué à garder ses propres déchets il y a très peu de poubelles
dans la rue donc si jamais vous achetez quelque chose à emporter (comme nous ce
matin) vous vous retrouverez avec votre emballage dans le sac à dos pour la
journée.
Taiyaki with red beans - yummy!
Petit dej' : pâtisserie avec une pâte aux haricots rouges sucré
La politesse.
Autre réputation des Japonais, (en tous
cas dans mon histoire !) celle d’être poli. Bon je ne suis là que depuis
un jour et demi, donc encore une fois ce ne sont que mes premières impressions,
mais je dirais que c’est plutôt vrai ! Hier soir nous avons mangé dans un
restaurant et la gérante est venue m’aider pour payer avec les pièces (voir
plus bas les machines dans les restaurants !) puis m’a présenté tout ce
qui était sur la table (pas de sel et poivre ici, mais de la sauce soja et du
piment à la place, plus du gingembre et parfois de l’ail) et nous a ouvert la
porte lorsque nous sommes sortis. Aujourd’hui nous sommes allés dans un espèce
de centre commercial (genre Harrods ou un Printemps un peu chicos) et tous les
vendeurs nous souhaitaient la bienvenue ou nous saluaient en s’inclinant. Comme
ce sont des magasins plutôt haut de gamme, j’imaginais que tous les vendeurs ne
le faisaient pas mais nous sommes allés dans un magasin d’électronique pour
acheter un adaptateur et même ici le personnel (à l’entrée du moins) nous
saluaient. Cela étant dit ce sont des personnes qui travaillent dans la vente
ou la restauration peut être qu’une fois hors de leur travail ce sont des
personnes infectes je ne sais pas ! Mais une chose est sûre les gens
marchent tous d’un seul coté dans le métro pour ne pas gêner les gens
pressés!
Autre aspect qui m’a choqué ce sont toutes les « indications ». Dans chaque station de métro, il y a un agent au quai qui indique aux gens où marcher, la ligne à ne pas dépasser, etc. Lorsqu’on a pris l’escalator dans un magasin, il y avait une voix disant de faire attention à la marche ou de ne rien coincer. Dans le métro, il y a un écran au dessus de presque chaque porte avec écrit de quel côté s’ouvre la porte. Bref plein de petits détails, j’imagine venant d’une bonne intention, mais je n’ai pas l’impression que ce soit vraiment très utile... Je veux dire, dans le métro par exemple, si en face c’est un mur je me doute qu’on sort de l’autre côté non ?
Autre aspect qui m’a choqué ce sont toutes les « indications ». Dans chaque station de métro, il y a un agent au quai qui indique aux gens où marcher, la ligne à ne pas dépasser, etc. Lorsqu’on a pris l’escalator dans un magasin, il y avait une voix disant de faire attention à la marche ou de ne rien coincer. Dans le métro, il y a un écran au dessus de presque chaque porte avec écrit de quel côté s’ouvre la porte. Bref plein de petits détails, j’imagine venant d’une bonne intention, mais je n’ai pas l’impression que ce soit vraiment très utile... Je veux dire, dans le métro par exemple, si en face c’est un mur je me doute qu’on sort de l’autre côté non ?
Akihabara - le quartier des nerds.
Les restaurants.
Pour le moment les deux restaurants que
nous avons faits reposent sur le même principe. Une machine à l’entrée avec
pleins de boutons sur lesquels sont indiqués le nom et le prix des plats
proposés (update le troisième de ce soir était classique). Il suffit de payer
en liquide et d’appuyer sur le plat choisi. Les plats étaient soit prix en
photo et afficher sur des posters, soit présentés en vitrine avec de merveilleux
faux plats en plastique tout à fait réalistes. Je suis devenue folle de ces
trucs. Ils font absolument TOUT (voire ci dessous), je sais que c’est débile et
kitch au possible mais j’ai tellement envie d’en ramener hahaha
Fausse nourriture en vitrine (des plats, des crêpes, un gateau de pain de mie!!...)
Vraie nourriture dans nos estomacs
Voilà vite fait mes premières impressions,
il y a tellement à dire !! J’aurais aussi pu parler des gens super bien
habillés pour aller travailler (presque tous en costard ou tailleur) de tous
ceux avec un masque, de l’eau toujours servie avec des glaçons ou du mélange
des époques : ancien (immeubles en bois, kimono...) vs moderne. Juste un
jour ici et j’en ai déjà plein les yeux ! C’est bête mais j’ai
l’impression de vivre dans un des nombreux documentaires que Jef m’a fait
regardé, c’est vraiment dépaysant et magnifique !
Asakusa
Senso-Ji
PS : A oui et aussi je voulais absolument
parler des voitures ! donc d’abord, ici c’est comment en Angleterre volant
à droite, comme ils roulent à gauche, mais surtout elles sont super
silencieuses !! je pense que la majorité ont des véhicules électriques ou
hybrides mais en tous cas marcher à côté d’une grande rue avec du trafic est
moins bruyant qu’une petite rue chez nous c’est OUF !!
PPS : A oui et les distributeurs!! on peut même avoir du café chaud venant d'une canette. La ville est dingue.
Hot coffee from a can. Life is crazy.
Somewhere
between Tokyo and Matsumoto, 8 april 2017
As I write
this, me and Camille are sitting on a train headed north-west. As Tokyo lies in
the east of Japan, it means crossing some mountain ranges in central Honshu
(the main island of the country), and although Camille is sleeping I am keen to
peek outside and check the steep green hills that have their heads up in the
clouds.
A lot has happened since the last blog post. On Wednesday the 29th of March, we went from France to the Netherlands per carpooling, driven by a French-Swiss-American man, that worked for Philips in Eindhoven. He told us he liked life in the Netherlands, but of course he missed the good food from France, and had actually had a few kilo of Cancoillotte-cheese in his trunk. So much for stereotypes.
After two days of packing, stressing about hypothetical passport issues and trying to get hold of a living person at AirChina, it was time to take the plane from Dusseldorf. Lift-off was at around 13:00, and 10 hours, two in-flight meals and two and a half movies later we arrived in Beijing for our transit. Local time: 5 o’clock in the morning. We were both pretty cooked at this point, and even local airport staff made no attempt to hide the fact they’d rather be in bed at this time. After three hours sleeping at the gate and witnessing the sunrise over a smoggy Beijing, we boarded our next flight headed for Haneda airport, just south of Tokyo.
When we landed, the plane was still taxiing when Camille remarked that already the airport staff looked different from the staff in China. Just before we left Beijing, we witnessed one luggage carrier (wearing dirty, baggy clothes) blowing out the contents of his nose on the runway. His Japanese colleagues however looked pretty fresh with their white shiny helmets and gloves.
At the airport we passed immigration (pretty interesting for two people that are used to Schengen, but yes, some countries still have borders), and found a train to Tokyo. It was around 14:00 local time that we arrived at our hotel (time back home: 7 in the morning), so we had been on the go for about 21 hours. Our hotel room was little bigger than the bed that was in it, but we were happy to recharge our batteries for a second. After one hour of trying to sleep, we got up, and around five we went out for dinner; tempura with rice and some miso soup. We returned back to our hotel and hit the hay, sleeping for about eleven hours.
A lot has happened since the last blog post. On Wednesday the 29th of March, we went from France to the Netherlands per carpooling, driven by a French-Swiss-American man, that worked for Philips in Eindhoven. He told us he liked life in the Netherlands, but of course he missed the good food from France, and had actually had a few kilo of Cancoillotte-cheese in his trunk. So much for stereotypes.
After two days of packing, stressing about hypothetical passport issues and trying to get hold of a living person at AirChina, it was time to take the plane from Dusseldorf. Lift-off was at around 13:00, and 10 hours, two in-flight meals and two and a half movies later we arrived in Beijing for our transit. Local time: 5 o’clock in the morning. We were both pretty cooked at this point, and even local airport staff made no attempt to hide the fact they’d rather be in bed at this time. After three hours sleeping at the gate and witnessing the sunrise over a smoggy Beijing, we boarded our next flight headed for Haneda airport, just south of Tokyo.
When we landed, the plane was still taxiing when Camille remarked that already the airport staff looked different from the staff in China. Just before we left Beijing, we witnessed one luggage carrier (wearing dirty, baggy clothes) blowing out the contents of his nose on the runway. His Japanese colleagues however looked pretty fresh with their white shiny helmets and gloves.
At the airport we passed immigration (pretty interesting for two people that are used to Schengen, but yes, some countries still have borders), and found a train to Tokyo. It was around 14:00 local time that we arrived at our hotel (time back home: 7 in the morning), so we had been on the go for about 21 hours. Our hotel room was little bigger than the bed that was in it, but we were happy to recharge our batteries for a second. After one hour of trying to sleep, we got up, and around five we went out for dinner; tempura with rice and some miso soup. We returned back to our hotel and hit the hay, sleeping for about eleven hours.
The next
morning, fresh, well-rested and excited to be waking up in Tokyo, we headed out
to solve one immediate twenty-first century problem, namely that we couldn’t
charge our phones, photo camera and laptop, because of the different power
plugs in Japan. A good excuse to visit Yodobashi Kamera and plunge into the
madness that is Akihabara, the technology/geek district of Tokyo. Finding a power plug was like finding a
needle in a haystack, but a friendly shop attendant helped us on our way
quickly. After that we walked around a bit in Akihabara, gazing at the many game shops and manga
drawings on the buildings. We even saw a gang of go-karts with Marios and
Luigis passing us!
If people were
to ask me “what is there to see in Tokyo”,
I would reply with “the city itself”. Of course there are various
tourist destinations here, and we ourselves ticked off most of the biggest ones
on the list. Still, the most interesting thing is to experience the city
itself, by taking the metro, eating in tiny hole-in-the-wall ramen shops,
drinking coffee and just looking at people. Furthermore there are all the other
senses; the smells and the sounds of the city, from the traffic lights that
beep, and the voices that warn you for just about everything (e.g. a dump truck
that tells you “whatch out, I am turning left!”). Furthermore it is always
interesting to take an elevator in a high building and get a sense of just how
massive this city is.
Since this blog is at least for the half farm-themed, it is good to reflect on this topic in regards to this city. For every person on the planet, a certain area of land is needed, to grow the cotton in your clothes, the wheat in your bread, and most often the corn for the animals you eat, etc. One cannot even begin to imagine what a massive agricultural hinterland is needed to provide a city like this with three meals a day for every person in it. Since Japan is mostly mountaneous, people generally live really tightly packed in the areas between the mountains and the oceans, most notably the so-called Kanto and Kansai plains. Needless to say, there is not a lot of space left for growing their own food. They get a fair share of protein from the seas, but a lot of other food is also imported from countries that have more space but less people. Quite simply put, in a local-food-based and sustainable world, the Japan that we are visiting today simply could not exist.
With that in mind, we have almost arrived in Matsumoto, where we will take another local train to the farm where we will be staying for the coming two weeks, helping out the farmer. It will be interesting to see how the life of this family differs with that of an average Tokyoite.
Until next time!
Jef
Since this blog is at least for the half farm-themed, it is good to reflect on this topic in regards to this city. For every person on the planet, a certain area of land is needed, to grow the cotton in your clothes, the wheat in your bread, and most often the corn for the animals you eat, etc. One cannot even begin to imagine what a massive agricultural hinterland is needed to provide a city like this with three meals a day for every person in it. Since Japan is mostly mountaneous, people generally live really tightly packed in the areas between the mountains and the oceans, most notably the so-called Kanto and Kansai plains. Needless to say, there is not a lot of space left for growing their own food. They get a fair share of protein from the seas, but a lot of other food is also imported from countries that have more space but less people. Quite simply put, in a local-food-based and sustainable world, the Japan that we are visiting today simply could not exist.
With that in mind, we have almost arrived in Matsumoto, where we will take another local train to the farm where we will be staying for the coming two weeks, helping out the farmer. It will be interesting to see how the life of this family differs with that of an average Tokyoite.
Until next time!
Jef
You even have the cherry-blossom trees! It is nice to read al the things you see,hear,taste, feel and smell. We hope the english writer will write soon. But google translate is great!!
ReplyDeleteEnjoy your stay